Skip to main content

Technische installaties zijn, in deze tijden letterlijk, van levensbelang voor het draaiend houden van onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het functioneren van beademingsapparatuur en het koelen van datacenters. Die laatsten draaien op overcapaciteit, omdat de netwerken door het vele thuiswerken veel meer gebruikt worden. Daarom willen FME en haar branches Fedet (elektrotechniek), NVKL (koeling), VLA (ventilatie), de Nederlandse Verwarmingsindustrie (VNI), WCM (onderhoud), VLR (liften en roltrappen) en Energy Storage NL samen met Techniek NL, dat het Rijk de technische installatiebranche als ‘cruciaal’ aanmerkt. Nederland moet in Europees verband ervoor pleiten dat de toeleveranties in deze sector als één van de eersten weer op gang komen. Dit schrijven de branches in een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken.

Behalve in de ziekenhuizen en in de logistieke en voedselsector houden technische installaties ook de rest van ons land draaiende. Denk aan noodstroomvoorziening en verlichting, aan verwarmingssystemen die werken aan de juiste temperatuur van ruimtes, van tapwater in zorginstellingen of van woningen. En aan luchtbehandelingssystemen die zorgen voor gezonde lucht om de gezondheid en vitaliteit van mensen te waarborgen. Naast de processen binnen gebouwen zijn ook vitale infrastructuren zoals het energiesysteem, bruggen, sluizen, snelwegen en tunnels afhankelijk van technische installaties.

In de brief aan het Rijk uiten de branche- en werkgeversverenigingen in de technologische industrie ook hun zorgen over onderhoud, inspectie en keuring van technische installaties en levering van materialen uit het buitenland tijdens de ‘lockdown’.

Lees hier meer over de dienstverlening van Energy Storage NL tijdens de coronacrisis.

Dit bericht verscheen eerder op fme.nl.

Leave a Reply