Skip to main content

Mooie opkomst Energy Storage Day 2019 

Met meer dan 200 geïnteresseerden was de 4e editie van de Energy Storage Day op de vakbeurs energie weer goed bezocht. Het thema van deze editie was Energieopslag maakt het energienetwerk van de toekomst mogelijk’. Jillis Raadschelders, voorzitter van Energy Storage NL benadrukte dat thema in zijn opening. 
In de energietransitie worden verschillende energienetwerken (elektriciteit, groene gassen en warmte) steeds meer aan elkaar gekoppeld. Duurzame energie wordt vaak opgewekt in de vorm van elektriciteit, denk aan zonnepanelen en windmolens. Deze elektriciteit wordt over en weer op verschillende punten in de waardeketens geconverteerd naar andere energiedragers.  

Zulke systeemintegratie is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle energietransitie, doordat het heel veel extra flexibiliteit aan het systeem toevoegt en sectoren kan verduurzamen. Hiervoor hebben we vernieuwende concepten nodig, die niet in de oude hokjes passen. Op de Energy Storage Day 2019 hebben zijn drie projecten gepresenteerd die buiten deze gebaande paden denken.  Deze presentaties werden voorafgegaan door een presentatie van Harm Luisman van het Nationaal Programmabureau Regionale Energie Strategieën (RES). In dertig regio’s wordt in het komende jaar een RES ontwikkeld. Harm gaf een toelichting op dit proces en riep de energieopslag industrie op om aan in contact te treden met de RESen en zo te laten zien welke rol energieopslag kan spelen.  

De eerste casus werd gepresenteerd door het bedrijf Mijnwater. Dit bedrijf heeft een innovatieve warmtevoorziening ontwikkeld in Heerlen en gaat in het thermal smart grid ook warmteopslag toepassen. Ook in het lokale elektriciteitsnet wordt steeds meer smart grid technologie toegepast. Spectral presenteerde hoe zij op basis van data meer flexibiliteit aanbrengen in het elektriciteitsnet. Tot slot presenteerde Stedin hoe waterstof een rol kan spelen in de duurzame warmtevoorziening. In Rozenburg heeft Stedin samen met ketelleveranciers een pilot ontwikkeld waarin een gebouw verwarmd wordt met waterstofketels.  

Huub Keizers van TNO presenteerde de Warmtebatterij die samen met de TU EINDHOVEN is ontwikkeld.   
Leon Hendriks van LKAB toonde het publiek hoe magnetiet kan worden ingezet om op hoge temperatuur warmte op te slaan.  
Casper Linsen van Generate Technology Group liet zien hoe super condensatoren kunnen worden ingezet voor peak-shaving.
Vincent Ruijter van Iwell leerde het publiek dat zij nu al een lokaal opslagkosten kunnen leveren met een positieve business case. 
Rens Savenije van Ventolines liet zien welke rol Ventolines speelt in de ontwikkeling van energieopslagprojecten bij zonne- en windparken. 
en Jordi Zonneveld van Frames sloot als laatste pitch af met een presentatie van de Frames elektrolyser voor waterstofproductie.  

Bekijk hier een kort videoverslag van de Storage Day 2019

 

Leave a Reply