Skip to main content

Het Nederlandse schone energie conglomeraat Koolen Industries heeft 4 miljoen euro geïnvesteerd in het Schiedamse bedrijf Proton Ventures. Proton Ventures is al de vierde Energy Storage NL-deelnemer waarin Koolen Industries heeft geïnvesteerd.

Proton ontwerpt en bouwt zowel drukopslag als gekoelde opslag van ammoniak en ammoniak fabrieken op kleine schaal (zogenoemde NFUEL units).

“Proton Ventures’ unieke en gepatenteerde technologieën zorgen dat ammoniak gemaakt kan worden uit schone energiebronnen. Ammoniak is een perfecte energieopslag oplossing voor zonnepaneel en windmolenparken, omdat het grote hoeveelheden energie kan opslaan en transporteren op een efficiënte manier. We zijn bezig om de wereldwijde energie transitie richting schone energie mogelijk te maken, en dit past uitstekend in het totaalbeeld van Koolen Industries zegt Kees Koolen, CEO Koolen Industries.

Proton Ventures is momenteel betrokken bij vele projecten op het gebied van duurzame energieopslag die energie opslaan in de vorm van ammoniak/ NFUEL. Het bedrijf heeft ammoniak opslag terminals in Estland en Bulgarije. De investering van Koolen Industries zal bijdragen aan een versnelde uitrol van diverse NFUEL units over de hele wereld. “Wat voor ons net zo belangrijk is, is dat Koolen Industries actief en aanwezig is in de gehele energie k eten: van schone energie generatie en opslag, tot het transport en leveren van deze energie naar de eindklant. Dit opent de deur naar grote projecten en biedt vele samenwerkingskansen”, zegt Hans Vrijenhoef CEO Proton Ventures.

NFUEL voor energie op grote schaal
“Naast lithium en flow batterijen is ammoniak energieopslag een goede toevoeging aan ons portfolio m et name voor de opslag van duurzame energie op grote schaal. Ammoniak als energiedrager is relatief goedkoop en eenvoudig te transporteren en te importeren naar Nederland of naar andere markten Aldus Gerben Hilboldt, Chief Technology Officer van Koolen Industries.

“In principe bevat vloeibare ammoniak meer waterstof per liter dan conventionele vloeibare waterstof en is bovendien makkelijker op te slaan en te transporteren, waardoor de kosten voor geïmporteerde duurzame energie verder zullen dalen en betaalbaar worden”, zegt Vrijenhoef. Met deze vorm van opslag kun je 25 keer meer energie opslaan per volume dan met de beste lithium batterijen die op dit moment beschikbaar zijn.

Hoe NFUEL werkt
Van oudsher wordt ammoniak gemaakt voor de kunstmestindustrie (van linksonder naar rechtsboven in de afbeelding hieronder maar het is ook een hele flexibele energieopslag oplossing.

In het kader van de energie transitie gaan we nu een verschuiving zien van linksboven naar rechtsonder Zonne en windenergie wordt gebruikt als grondstof voor de productie van ammoniak.

Deze ammoniak kan ingezet worden als brandstof (boten en vrachtverkeer) of terug gekraakt worden naar energie.

 

Leave a Reply