Skip to main content

Energy Storage NL-deelnemer ENGIE heeft met partners Zero Emission Services B.V. (ZES) opgericht. ZES introduceert een nieuw energiesysteem voor de verduurzaming van de binnenvaart. Dit gebeurt met een voor iedereen toegankelijke infrastructuur voor emissieloos varen. Schoon, klimaatneutraal en klaar om de competitie met fossiele brandstoffen aan te gaan. ZES biedt hiervoor een volledig producten- en dienstenpakket dat is gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, laadstations, technische ondersteuning en een innovatief betaalconcept voor scheepseigenaren. Energie- en technisch dienstverlener ENGIE heeft het bedrijf samen opgericht met ING, maritiem technologiebedrijf Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steunt deze eerste stap in de transitie naar een emissieloze binnenvaart. Bierbrouwer HEINEKEN verbindt zich voor tien jaar aan ZES om bier emissieloos te vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar Moerdijk, en geeft daarmee als eindklant een belangrijk signaal van vertrouwen.

Hoe werkt het?

Binnenvaartschepen kunnen emissieloos gaan varen dankzij verwisselbare batterijcontainers, ZESPacks. De batterijen worden gevuld met duurzaam opgewekte stroom uit Nederland. Voor de verwisseling van de batterij-container wordt een netwerk van open access laadpunten ingericht langs hoofdvaarroutes en strategische plaatsen bij terminals. De ZESPacks worden daar omgewisseld voor volle, zodat de schepen snel door kunnen varen met minimale wachttijd. De energiecontainers zijn ontworpen voor meerdere toepassingen. Als ze niet aan boord van schepen worden gebruikt kunnen ze ook tijdelijk aan land worden ingezet voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet of om te voorzien in een lokale tijdelijke vraag naar elektriciteit bij evenementen of bouwplaatsen ter vervanging van dieselgeneratoren. Er worden protocollen en standaarden ontwikkeld om te zorgen dat alle batterijen op elk laad-wisselstation passen en ook op elk schip kunnen worden aangesloten.
Guido Frenken, COO ENGIE: “ENGIE heeft de ambitie een leidende rol vervullen in de energietransitie door CO₂-neutrale oplossingen aan te bieden als dienst. Door de samenwerking met onze partners ING, Wärtsilä, Het Havenbedrijf Rotterdam en Heineken kunnen we nu een totaaloplossing aanbieden aan binnenvaartschippers. Niet alleen wordt hiermee CO₂-uitstoot voorkomen, maar ook de fijnstof en stikstof uitstoot teruggebracht”.

Voor meer informatie zie ZES.

Dit bericht verscheen eerder op de website van ENGIE.

 

Leave a Reply