Skip to main content

Stefan Olsthoorn, platformmanager bij Energy Storage NL, heeft op 28 november in de Tweede Kamer gesproken over het oplossen van nestcapaciteitsproblemen met energieopslagtechnologie. Energy Storage NL was door de Kamerleden uitgenodigd voor een rondetafelgesprek.

Energy Storage NL is ervan overtuigd dat technologisch de problemen morgen al opgelost zouden kunnen worden. Om deze technologie ook toe te kunnen passen zijn wel de juiste randvoorwaarden nodig. In het gesprek pleitte Olsthoorn voor drie acties die nodig zijn om de uitrol van opslag te versnellen:

  • Geef meer transparantie over waar, wanneer en hoe lang er congestie optreedt, dat biedt de markt de kans om met creatieve oplossingen te komen.
  • Er moet meer waardering komen voor opslag in congestiegebieden. Netbeheerders die met congestie te maken hebben zouden bijvoorbeeld vaker flexibel energiegebruik moeten inkopen. Een andere mogelijkheid is dat parken die opwek en opslag combineren voorrang op een aansluiting moeten krijgen.
  • Er is dringend behoefte aan een subsidie-instrument die een garantie biedt op de onrendabele top van energieopslagprojecten om de financierbaarheid van deze projecten te verbeteren.

Kijk hier het rondetafelgesprek terug (Energy Storage NL vanaf 56 minuten).

 

Lees hieronder het volledige position paper van Energy Storage NL hieronder.

[pdfjs-viewer url=”https%3A%2F%2Fwww.energystoragenl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2F2019-11-25-Position-Paper-FME-Energy-Storage-NL-Netcapaciteit.pdf” viewer_width=100% viewer_height=1360px fullscreen=true download=true print=true]

Leave a Reply