Skip to main content

In het derde kwartaal van 2020 plaatst ESNL-deelnemer GIGA Storage een eerste batterij van 12 MW in Nederland. De capaciteit van de Rhino Batterij is te vergelijken met het totale elektriciteitsverbruik van ca. 5.000 huishoudens. Een belangrijke stap om de energietransitie in Nederland te versnellen.

Deze batterij wordt geplaatst bij het landelijk praktijkcentrum voor duurzame energie Acrres te Lelystad, onderdeel van Wageningen University & Research. De batterij wordt aangesloten op het Windmolenpark Neushoorntocht. De batterij heeft daarom de naam “Rhino batterij” gekregen.

Het primaire doel van deze batterij is om een grotere hoeveelheid hernieuwbare energie, op het juiste moment, op het elektriciteitsnet te zetten. Dit doen we door
de batterij zo in te zetten dat je optimaal gebruik maakt van de duurzame energieproductie.

Windnet is de eigenaar van het lokale elektriciteitsnet. De komende jaren worden er meerdere grootschalige wind- en zonneparken in Lelystad gerealiseerd en op dit
net aangesloten. Hiervoor wordt een smart-grid ontwikkeld, waarbij de batterij het afschakelen van duurzame energiebronnen gaat beperken. Project Rhino levert
hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door de duurzame energie in de batterij op te slaan gaat deze energie niet verloren.

Eerste batterij dankzij subsidie ‘Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie’
De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt de eerste batterij met een subsidie van € 2.6 miljoen, in het kader van de regeling “Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie”, beter bekend als DEI+.

Crowdfunding van start
Komende week start een crowdfunding actie bij Duurzaaminvesteren. Hiervoor wordt een obligatielening uitgegeven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de GIGA Storage website.

Leave a Reply